CARMINE | 1ο Εργαστήριο Συνεργασίας
Υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο Living Lab για τη Μητροπολιτική Αθήνα στο πλαίσιο του έργου CARMINE.
Η Νέα Μητροπολιτική Αττική και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, διοργάνωσαν το 1ο εργαστήριο συνεργασίας με τίτλο: «Ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες: Πρωτοποριακές Λύσεις για μια πιο Δροσερή Αθήνα».
Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεύουσα βιώνει όλο και πιο έντονους καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και οι άστεγοι. Η υπερθέρμανση της πόλης, σε συνδυασμό με τη ξηρασία και την έλλειψη νερού, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Απέναντι στις επιπτώσεις που φέρνει χρόνο με τον χρόνο η Κλιματική Αλλαγή σε όλους τους τομείς της ζωής, από το περιβάλλον, μέχρι την οικονομία και την υγεία, το έργο CARMINE (Climate-Resilient Development Pathways in Metropolitan Regions of Europe), που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe, πραγματοποίησε το πρώτο από τα τρία εργαστήρια συνεργασίας - Living Labs στην Αθήνα, με στόχο να ενισχύσει τις στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού απέναντι στην κλιματική κρίση. Μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν με τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους στη διαμόρφωση στρατηγικών με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αθήνας απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε:
- Χαρτογράφηση των κινδύνων για την Υγεία στο πλαίσιο ενός σεναρίου κύματος καύσωνα.
- Αξιολόγηση μέτρων Προσαρμογής & Μετριασμού έως τώρα και εντοπισμός/προτάσεις νέων μέτρων για τη Μητροπολιτική Αθήνα
- Εντοπισμός εμποδίων και παράγοντες υποβοήθησης στα μέτρα Προσαρμογής & Μετριασμού.
- Προτεραιοποίηση προτεινόμενων λύσεων Προσαρμογής & Μετριασμού ανάλογα με την ευκολία και την επιτακτικότητα εφαρμογής τους.
- Δραστηριότητα Γεωχωρικού Σχεδιασμού σύμφωνα με Λύσεις βασισμένες στη Φύση (Nature-based Solutions).
Ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης ήταν το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (Urban Heat Island-UHI), το οποίο εντείνεται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και των προαστίων μπορεί να φτάσει και τους 10οC, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες ιδίως τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού. Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στις υπάρχουσες στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ζέστης.
Εκτεταμένη αναφορά έγινε στις Λύσεις βασισμένες στη φύση / Nature-based Solutions (Nbs). Λύσεις που προστατεύουν, διατηρούν, και αποκαθιστούν φυσικά ή ανθρωπογενώς τροποποιημένα οικοσυστήματα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και προσαρμοστικά πολλαπλές κοινωνικές προκλήσεις(π.χ. το Αδριάνειο Υδραγωγείο: η αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει).
Στο πρώτο εργαστήριο Living Lab της Αθήνας συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι από μια σειρά οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται στην αστική ανάπτυξη, την κλιματική ανθεκτικότητα και την κοινωνική προστασία.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Climate-Resilient Development Pathways in Metropolitan Region of Europe (CARMINE), ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη». Συμμετέχουν 32 εταίροι από 11 Ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε Περισσότερα για το έργο Carmine εδώ: https://carmine-project.eu/