Ύδρα | Ένδοξη & Αρχοντική


Ας γνωρίσουμε ένα εμβληματικό νησί της Περιφέρειας Αττικής.


Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25 Μαρτίου γνωρίζουμε την Ύδρα που μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 διαθέτοντας τον εμπορικό και πολεμικό τους στόλο και χρήματα στην υπηρεσία του Αγώνα αναδεικνύοντας ηγέτες και αγωνιστές.

Η επίσκεψη στην Ύδρα ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στην ιστορία, τη δόξα και τη λάμψη που γνώρισε ένας από τους αγαπημένους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας Αττικής.

Πλησιάζοντας το λιμάνι, η πόλη της Ύδρας φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αισθητικής. Χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά, γύρω από το λιμάνι, δημιουργεί μια μοναδική αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος, με αρχοντικά και καπετανόσπιτα, πέτρινες κρήνες και φιδογυριστά σοκάκια. Πρόσφατα ευρήματα κατέδειξαν την αποίκηση του νησιού ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους.

Tο νησί αυτό έχει το δικό του, φανατικό, κοινό αφού εδώ και πολλές δεκαετίες, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη δεκαετία του '50 οι παραγωγοί ταινιών "ανακαλύπτουν" την Ύδρα και τη χρησιμοποιούν αφειδώς στις ταινίες τους. Το 1957 γυρίστηκε η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της εποχής "Το παιδί και το δελφίνι" με τη Σοφία Λόρεν και η Ύδρα γίνεται διεθνώς γνωστή και όλοι ξαφνικά αρχίζουν να τραγουδούν «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;». Πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις, αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για καλλιτέχνες και διανοουμένους. Έτσι, η επίσκεψή σας στο νησί μπορεί να συνδυαστεί με εικαστικές εκθέσεις, ποιητικές βραδιές και εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης.

Η Ύδρα οφείλει την ονομασία της στις πολλές πηγές και στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από αυτές κατά την αρχαιότητα, ενώ η οικονομική και οικιστική της ανάπτυξη ξεκίνησε το 17ο αιώνα παράλληλα με τον εσωτερικό εποικισμό στην Ελλάδα εξ αιτίας των πολεμικών κινητοποιήσεων και της έξαρσης της πειρατείας στη θάλασσα. Αυτή υπήρξε και η αρχή μιας λαμπρής ναυτικής παράδοσης, αφού σημαντικές οικογένειες του νησιού ασχολήθηκαν με τη θάλασσα και το εμπόριο.

Σήμερα το λιμάνι της Ύδρας κατακλύζεται καθημερινά από μικρά και μεγάλα σκάφη, κότερα και κρουαζιερόπλοια, προερχόμενα από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι επισκέπτες του νησιού έλκονται από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.

Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να περιηγηθείτε στα τουριστικά μαγαζάκια που βρίσκονται στην παραλία, να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά σε κτήρια 200 ετών και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας όπως το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο, που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό και βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις. Ανηφορίζοντας στα στενά πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια θα βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί θα απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.

Η Ύδρα έχει τη μοναδικότητα να συνδυάζει τις δαντελωτές παραλίες με το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον που είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη. Στο νησί υπάρχουν 11 πεζοπορικές διαδρομές, ενώ οργανώνονται και αγώνες ορεινού τρεξίματος και ιστιοπλοΐας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ύδρας εδώ.

Η μελέτη που θα εκπονήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» και η ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα προκύψει στο πλαίσιο αυτής, θα έχουν στο επίκεντρό τους τη στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των προοπτικών και δυνατοτήτων της Ύδρας και των υπολοίπων νησιών της Περιφέρειας Αττικής, την ανάδειξη της ταυτότητας τους και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του συνόλου της περιοχής.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
21 Μαρ 2022
SHARE

Blog

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Blog

23 Ιουν 2022
23 Ιουν 2022

Οικοδομώντας τις Μητροπολιτικές Περιοχές του μέλλοντος

Η προαγωγή της ανθεκτικότητας στις Μητροπολιτικές Περιοχές, βασικό ζητούμενο των σύγχρονων πόλεων.

Blog

20 Μαϊ 2022
20 Μαϊ 2022

Γνωρίζουμε το Πεδίον του Άρεως

Ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Αθήνας.

Blog

9 Μαϊ 2022
9 Μαϊ 2022

Σπέτσες, το νησί των αρωμάτων

Ταξιδεύουμε στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Blog

21 Απρ 2022
21 Απρ 2022

Μικρές εξορμήσεις στην Αίγινα 

Έξι λόγοι που κάνουν την Αίγινα ένα δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού.

Blog

11 Απρ 2022
11 Απρ 2022

Ένα λατομείο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης

Για περισσότερο από 30 χρόνια, το Θέατρο Πέτρας αποτελεί σημείο αναφοράς στη Δυτική Αττική. 

Blog

14 Μαρ 2022
14 Μαρ 2022

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Ένα τεχνικό επίτευγμα της Αρχαίας Αθήνας

Όσα δεν γνωρίζουμε για ένα υποδειγματικά ανθεκτικό έργο, που συνεχίζει να λειτουργεί 1880 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Blog

4 Μαρ 2022
4 Μαρ 2022

Βέροια | Ένας «τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία»

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού με τον Δήμο Βέροιας γνωρίζουμε ένα τόπο που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!