#1 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο
Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργανώθηκε.
Η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής & το Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center του Atlantic Council, πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στους δημόσιους χώρους με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova & την κα Ελένη Μυριβήλη, Chief Heat Officer Αθηνών του Arsht-Rock Resilience Center, και επικεντρώθηκε στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, ως ένας από τους πλέον πολυσύχναστους αστικούς δρόμους.
Η Νέα Μητροπολιτική Αττική, και στο πλαίσιο προετοιμασίας για την ΟΧΕ Αδριάνειου Υδραγωγείου, συνεργάζεται με το Arsht-Rock Resilience Center του Atlantic Council, με σκοπό τη μελέτη του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας κατά της μήκος της διαδρομής του Υδραγωγείου, αλλά και παραμετροποιήσεων για δράσεις ελέγχου και μετριασμού αυτής, από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, αστικής δασοκομίας, κλίματος, οικονομικών, υποδομών και αστικών περιοχών. Μοναδικό στόχο αποτελεί η στήριξη της κλιματικής διάστασης του όλου εγχειρήματος, και συγκεκριμένα η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η Νέα Μητροπολιτική Αττική, διοργάνωσε το εργαστήριο συν-σχεδιασμού για τις γειτονιές της μητροπολιτικής Αθήνας, από τις οποίες και διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Μέρος της συνεργασίας με το Atlantic Council αποτελεί και η σύνταξη ενός τεχνικού οδηγού (Design Guidelines Booklet) από την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova. Αυτός ο οδηγός θα αποτελέσει ένα εγχειρίδιο βάσης για τα έργα της ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση των θερμοκρασιών σε διαφορετικές τυπολογίες του Δημόσιου Χώρου μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών.
Το εργαστήριο συν-σχεδιασμού είναι μία πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας τις προτάσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ, των 8 δήμων από τους οποίους διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο, μέλη της ΜΚΟ Urban Dig Project, μέλη φορέων καθώς και ενεργοί πολίτες.
Το εργαστήριο κάλυψε επιτελείο των Financial Times, προκειμένου να καταγράψει το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως case study αξιοποίησης ενός μνημείου για ένα σύγχρονο σκοπό.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022 στο Myrtillo Café, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας). Λειτουργεί ως café - πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες).