Αδριάνειο Υδραγωγείο | Σημαντικά Συμπεράσματα από την Προκαταρκτική Μελέτη


Τα αποτελέσματα της μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειου Υδραγωγείου.


Η προκαταρκτική Μελέτη για το Αδριάνειο Υδραγωγείο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, παρείχε τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να αναδειχθεί η τεχνική και περιβαλλοντική αρτιότητα, η σημασία και η αξία που έχει διαχρονικά αυτό το εμβληματικό έργο.

Στην επόμενη φάση, η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει βασικό εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης» του Αδριάνειου Υδραγωγείου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τις μελέτες που εκπονεί. Υπενθυμίζεται ότι, για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε και η προκαταρκτική μελέτη, κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση ενός πλαισίου ευρύτερων συνεργειών και συνεργασιών που θα οδηγήσουν τόσο στην διαμόρφωση της στρατηγικής ανάδειξης όσο και στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΜΕΛΕΤΗ

Η Μελέτη ανέδειξε την τριπλή σημασία της αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου για την Αττική και την Μητροπολιτική Αθήνα.

  1. Εκλαμβάνεται ως έργο που συντελεί στη δημιουργία βιώσιμου συστήματος υποδομής για την Αθήνα.
  2. Είναι ένα έργο αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και του πρασίνου. Ο άξονας του Αδριάνειου Υδραγωγείου μπορεί να αποτελέσει έναν μητροπολιτικό άξονα σύνδεσης μπλε και πράσινων διαδρομών στην Αθήνα βάσει του σχεδίου ανάπτυξης του «ΜΠΛΕ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ» δικτύου πόλης.
  3. Είναι ένα έργο προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας, ενός τεχνικού έργου υποδομής των ρωμαϊκών χρόνων το οποίο «επαναλειτουργεί» σε μια σύγχρονη πλέον πόλη.

Η Μελέτη θέτει τις βάσεις του σχεδιασμού μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής παρεμβάσεων

Η ολιστική αντίληψη παρεμβάσεων αντιμετωπίζει το χώρο και την πόλη ως μια ενιαία ενότητα αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις πολλαπλές προκλήσεις του σχεδιασμού σήμερα. Τα αναφερόμενα παρακάτω στοιχεία της Μελέτης θέτουν τις βάσεις μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής αστικών παρεμβάσεων και το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η Μελέτη προτείνει 5 άξονες παρεμβάσεων που αποτελούν και γενικότερους στόχους στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδιασμού των σύγχρονων πόλεων.

1. Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτων

H βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, ο βιοφιλικός σχεδιασμός και η ενίσχυση των πράσινων υποδομών της πόλης βρίσκονται στο κέντρο της στρατηγικής για το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

2. Πολιτιστική Κληρονομία

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί το πρώτο μεγάλο υδροδοτικό έργο στην ιστορία της πόλης των Αθηναίων και τη μοναδική σήμερα περίπτωση πλήρους καταγεγραμμένης αρχαίας αθηναϊκής σήραγγας με έκταση και χαρακτήρα δικτύου.

3. Πράσινο και Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημιουργείται ένα ευρύ δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, με συνδετικό στοιχείο ένα σημαντικό αρχαίο τεχνικό έργο που συνδέεται με ένα πολύτιμο φυσικό στοιχείο, το νερό.

4. Βιώσιμη Κινητικότητα

Το Αδριάνειο μπορεί να αποτελέσει έναν άξονα βιώσιμης κινητικότητας για την Μητροπολιτική Αθήνα, εντάσσοντας στη λογική των παρεμβάσεων την ενίσχυση της προσβασιμότητας των πεζών, τη χρήση ποδηλάτου, Μέσων Σταθερής Τροχιάς καθώς και ηλεκτροκίνηση (smart mobility).

5. «Αδριάνεια» Γειτονιά: Χρήσεις και νέα τοπόσημα για την πόλη

Στόχος των έργων είναι σε όλες τις περιοχές που διασχίζει το υδραγωγείο να υπάρχει ένα πρότυπο πλαίσιο παρεμβάσεων από τη διαχείριση των υδάτων, τα θέματα πρασίνου, την εικόνα της πόλης μέχρι και τα ζητήματα κινητικότητας, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια «ανθεκτική» γειτονιά.

Η προκαταρκτική Μελέτη συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τις επόμενες φάσεις του έργου ώστε να αποτελέσει το Αδριάνειο Υδραγωγείο πόλο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή διάχυση των πολιτιστικών και τουριστικών ωφελειών στους πολίτες των 8 δήμων που διασχίζει αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
15 Φεβ 2023
SHARE

Νέα

28 Μαρ 2025
28 Μαρ 2025

THE GREATER ATHENS REGION - DMMO FORUM |Ημερίδα Τουρισμού Αττικής

Με επιτυχία και με τη συμμετοχή θεσμικών και επαγγελματικών φορέων του τουρισμού ολοκληρώθηκε η ημερίδα «The Greater Athens Region - DMMO Forum».

Νέα

28 Μαρ 2025
28 Μαρ 2025

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Αττικής | Η Αττική γίνεται η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που αποκτά DMMO

Τον Μηχανισμό Στρατηγικής Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού DMMO της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή θεσμικών και επαγγελματικών φορέων του τουρισμού.

Νέα

7 Μαρ 2025
7 Μαρ 2025

Ολοκληρώθηκε η Διαχείριση Φερτών Υλικών στη Δυτική Αττική

Ολοκληρώθηκε η εκτέλεση του έργου «Διαχείριση των Φερτών Υλικών από την πλημμύρα στις 15/11/2017 στη Δυτική Αττική που βρίσκονται εντός του Λατομείου ΤΙΤΑΝ».

Νέα

24 Φεβ 2025
24 Φεβ 2025

Συνάντηση Διαβούλευσης | Αττικό Άλσος

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, υλοποιήσαμε την τρίτη συνάντηση με φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για το Αττικό Άλσος.

Νέα

24 Φεβ 2025
24 Φεβ 2025

Συνάντηση Διαβούλευσης | Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, υλοποιήσαμε τη  δεύτερη συνάντηση με φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για το Μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Νέα

14 Φεβ 2025
14 Φεβ 2025

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Αττικής | Διαβούλευση

Ξεκινά ανοικτή διαβούλευση με τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς για την πλήρη αναβάθμιση των τριών μητροπολιτικών πάρκων της Αττικής (Πεδίον του Άρεως, Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και Αττικό Άλσος»).

Νέα

14 Φεβ 2025
14 Φεβ 2025

Συνάντηση Διαβούλευσης | Πεδίον του Άρεως

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, υλοποιήσαμε την πρώτη συνάντηση με φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για το σύμπλεγμα Πεδίον του Άρεως - Λόφος Φινόπουλου-Πλατεία Πρωτομαγιάς.

Νέα

9 Δεκ 2024
9 Δεκ 2024

CARMINE | 1o Εργαστήριο Συνεργασίας

Υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο Living Lab για τη Μητροπολιτική Αθήνα στο πλαίσιο του έργου CARMINE, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!