Ολοκληρώθηκε το Α’ μέρος της Μελέτης Έργων Αποχέτευσης Όμβριων Δ.Ε. Ερυθρών
Με τον εντοπισμό των ρεμάτων και την υποβολή προτάσεων των απαιτούμενων τεχνικών έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού.
Η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου «Μελέτη Έργων Αποχέτευσης Όμβριων Δ.Ε. Ερυθρών». Η εν λόγω μελέτη αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον οικισμό των Ερυθρών, ενώ το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στη μελέτη των απαιτούμενων υδραυλικών έργων αποχετεύσεως όμβριων και αντιπλημμυρικής προστασίας με τις απαιτούμενες τοπογραφικές εργασίες και καλύπτει την περιοχή του οικισμού που περικλείεται από την υφιστάμενη περιμετρική οδό καθώς και ολόκληρη την έκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και τις προβλεπόμενες επεκτάσεις, σε συνολική επιφάνεια 1900 στρεμμάτων.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής
Η Δημοτική Ενότητα Ερυθρών (παλαιότερα Κριεκούκι) βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Αττικής, σε υψόμετρο 390 μέτρων στις παρυφές των βουνών μεταξύ του Κιθαιρώνα δυτικά και του όρους Πάστρα ανατολικά. Η συνολική έκταση του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου της Δ.Ε. Ερυθρών περικλείεται από την Περιμετρική Εθνική Οδό Μάνδρας - Θηβών και είναι 2000 στρεμμάτων ενώ διαχωρίζεται σε τρεις διακριτές συνοικίες, την Ανατολική που αποτελεί λεκάνη απορροής με αποδέκτη το Ανατολικό Υδατορέμα με επιφάνεια 700 στρ. και την Κεντρική και Δυτική με αποδέκτη το ρέμα Ζαμπουρνιά με επιφάνεια 1300 στρ. Η Βόρεια Συνοικία με έκταση 300 στρ παραμένει προς το παρόν αδιαμόρφωτη. Το σύστημα αποχέτευσης που έχει μελετηθεί και εγκριθεί σε προγενέστερες μελέτες αποχέτευσης της Δ.Ε. Ερυθρών είναι το χωριστικό.
Το ιδιαίτερα έντονο ανάγλυφο, οι πτυχώσεις του εδάφους και οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές της περιοχής του οικισμού των Ερυθρών δικαιολογούν την επιλογή του χωριστικού συστήματος αποχέτευσης.
Στην προμελέτη (Α’ παραδοτέο) έχουν εντοπισθεί τα ρέματα που διασχίζουν τη περιοχή μελέτης με τις αντίστοιχες λεκάνες απορροής, τα οποία κατέρχονται από τους γύρω λόφους και εκβάλλουν στο γενικό αποδέκτη, το ρέμα Ζαμπουρνιά και τελικά τον ποταμό Ασωπό. Για τα ρέματα αυτά υποβάλλονται προτάσεις των απαιτούμενων τεχνικών έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού και των κατάντη αγροτικών εκτάσεων για την κατά το δυνατόν μείωση των πλημμυρικών παροχών όμβριων που συλλέγονται και καταλήγουν στο χαμηλό τμήμα στη βόρεια έξοδο του οικισμού Ερυθρών και προτείνεται η βέλτιστη λύση που θα μελετηθεί οριστικά στο επόμενο στάδιο της μελέτης.