Τηλεδιάσκεψη για τη Δημιουργία και Λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από την Περιφέρεια Αττικής και τη «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.»
Σε ειδική τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφέρειας προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής και ο Αναπτυξιακός της Οργανισμός «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.» με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και θέμα τη δημιουργία και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων ΟΤΑ.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Δ.Σ. της «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.» κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Πέτρος Μαμαλάκης, ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Ιωσήφ Πάρσαλης, ο Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας κ. Νίκος Κασιμάτης καθώς επίσης και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, κ. Δημήτρης Δρόσης ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων του ΠΕΠ 2021-2027.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Oι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν την πλέον αντιπροσωπευτική έκφραση της ενεργειακής συμμετοχικής δημοκρατίας και μία από τις πλέον σημαντικές δράσεις για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ενεργειακής αυτονομίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή μετάβαση, την προστασία του περιβάλλοντος, και τη μετάβαση σε μία καθαρή κυκλική οικονομία. Η μείωση του ενεργειακού κόστους των Δήμων βελτιώνει τη ζωή των κατοίκων και προστατεύει τη δημόσια υγεία μέσω της μείωσης των ρύπων που εκπέμπουν τα ορυκτά καύσιμα. Οι Ενεργειακές Κοινότητες ενσωματώνουν την επιχειρηματική προσέγγιση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, στην οποία τελικά επιστρέφουν και τα οφέλη που προκύπτουν. Οραματιζόμαστε μία Αττική πρωτοπόρο στην ενεργειακή μετάβαση και πρότυπο στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό πράσινο έργο που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Αττικής και θα την καταστήσει υπόδειγμα εντός και εκτός χώρας. Η θετική ανταπόκριση και συνεισφορά των Δήμων της Αττικής στην κοινή προσπάθεια είναι σημαντική στην ενεργειακή αυτονομία των Δήμων της Περιφέρειάς μας. Για βιώσιμες πόλεις φιλικές στον πολίτη και την κοινωνία, για μία πράσινη Αττική».
Στους άξονες στρατηγικής της σύμπραξης των ενεργειακών κοινοτήτων ως απόρροια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημάρχων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού κ. Νίκος Παπαγεωργίου τονίζοντας χαρακτηριστικά: “H στρατηγική θα διαμορφωθεί σε 2 θεμελιώδεις δεσμεύσεις, την επιτάχυνση της απεξάρτησης από πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια για τους πολίτες και τα νοικοκυριά» και συνέχισε: «Ως αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας αττικής σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων, μπορούμε να αποτελέσουμε ουσιαστικό συνοδοιπόρο στο εγχείρημα για την τόνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας στα συστήματα κοινοτικής παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας.»
Στα ειδικά οφέλη των Ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ αναφέρθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα ενέργειας κ. Νίκος Κασιμάτης:
- Ενισχύεται η θέση των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.
- Καλύπτεται η δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας των μελών με καθαρή πράσινη ενέργεια.
- Μειώνονται τα λειτουργικά των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.
- Εξοικονομούνται πόροι για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τους ΟΤΑ, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για:
1. υποστήριξη των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ,
2. βιώσιμη αστική κινητικότητα, ανάπτυξη υποδομών και εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης,
3. μείωση του κόστους ενέργειας των καταναλωτών,
4. υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας,
5. ολοκλήρωση έργων κοινωνικής πολιτικής (παιδικές χαρές, πάρκα, σχολεία κλπ),
6. επιδότηση με την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τις ανάγκες διαβίωσης των δημοτών,
7. ενθάρρυνση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην «καθαρή» και βιώσιμη ανάπτυξη,
8. ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης,
9. αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, με συνεισφορά στις προσπάθειες της χώρας για επίτευξη των ενεργειακών στόχων για το 2030 (35% ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα).
Tην παρουσίαση έκλεισε ο Δ/νων Σύμβουλος της «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.» κ. Ιωσήφ Πάρσαλης, επισημαίνοντας: «Τα διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ κάθε Δήμου όπως για παράδειγμα η ενεργειακή κατανάλωση, αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης. Και σε αυτό η Νέα Μητροπολιτική Αττική μπορεί να φανεί πολύτιμος αρωγός σε κατ’ ιδίαν διερεύνηση με κάθε Δήμο ξεχωριστά, ώστε η προσδοκώμενη συνέργεια των ΟΤΑ να οδηγήσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα σ’ ένα έργο υψηλού κοινωνικού αποτυπώματος. Παράλληλα ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα εξετάσει τα πιθανά εργαλεία που παρέχουν οι Εθνικοί και οι Κοινοτικοί φορείς».
Οι Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) αποτελούν αστικούς συνεταιρισμούς με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την αποκατάσταση της ενεργειακής δημοκρατίας. Ο τομέας της ενέργειας διέρχεται μία φάση μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο ως αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας. Η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 14/7 ένα μεγάλο ενεργειακό πακέτο μέσω του οποίου αναθεωρείται από 32% σε 40% έως το 2030 ο κοινοτικός στόχος για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Η άμεση μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων και των κατοίκων τους, εκφράζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρύπων κατά 55% έως το 2030.
Στην Ελλάδα οι ΕΚΟΙΝ εισήχθησαν ως θεσμός το 2018 και αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο προς τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα. Ήδη έχει ξεκινήσει η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο στόχος για την κάλυψη της ζήτησης σε ενέργεια μέσω ΑΠΕ, προβλέπεται να αναθεωρηθεί στο 72%, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το εμβληματικό έργο της απολιγνιτοποίησης, το οποίο εξελίσσεται και επιταχύνεται διαρκώς.