Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας για την Περιφέρεια Αττικής
Υλοποίηση του Υποέργου 9, «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης για τη μελέτη εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας της Αττικής ως προς τις τουριστικές ροές και τη διατύπωση προτεινόμενων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της φέρουσας ικανότητας και την προώθηση μίας ολιστικής τουριστικής ανάπτυξης για την Αττική» στο πλαίσιο της Πράξης «Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την Εξειδίκευση Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων και Ειδικών Δράσεων κατά την ΠΠ 2021 – 2027». (Κωδικός ΟΠΣ: 5145430)
Η δημιουργία ενός μοντέλου ολιστικής τουριστικής ανάπτυξης και η εναρμόνιση με τις αρχές και τις προτεραιότητες της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελούν μεταξύ άλλων, τους βασικούς άξονες του «Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής». Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Μητροπολιτική Αττική αναλαμβάνει την μελέτη εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας της Αττικής ως προς τις τουριστικές ροές και τη διατύπωση προτεινόμενων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της.
Κύριος σκοπός της μελέτης είναι η παραγωγή ενός τεκμηριωμένου πλαισίου ανάλυσης της φέρουσας ικανότητας της Αττικής και αξιοποίησης της γνώσης αυτής για το σχεδιασμό παρεμβάσεων και δράσεων για την περαιτέρω ώθηση της δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Η μελέτη διαρθρώνεται σε 4 ενότητες:
- Εκτίμηση και αποτύπωση της φέρουσας ικανότητας της Αττικής ως προς τις τουριστικές ροές
- Χαρτογράφηση, αποτύπωση και εντοπισμός ρίσκων, πεδίων βελτίωσης & ευκαιριών
- Αρχές και κατευθύνσεις βελτίωσης της φέρουσας ικανότητας
- Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της φέρουσας ικανότητας
Ειδικότερα, το υποέργο αποσκοπεί στην προσέγγιση και εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας της Αττικής ως προς τις τουριστικές ροές, τις πύλες εισόδου και τις υποδομές φιλοξενίας σε 12μηνη βάση. H εκτίμηση θα λάβει υπόψη τόσο τη διάσταση του συνολικού όγκου επισκεπτών, όσο και του χρόνου (μήνες εντός του έτους όπου πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των επισκέψεων), του τόπου (κύριες πύλες εισόδου) και του αποτυπώματος (οικονομική αποτύπωση – προφίλ επισκεπτών – οχλήσεις) ενώ η ανάλυση των στοιχείων θα οδηγήσει σε χαρτογράφηση και αποτύπωση του επιπέδου της φέρουσας ικανότητας και των επιδράσεών της, παρουσιάζοντας ένα city tourism capacity mapping καθώς και το risk assessment mapping από περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών.
Κατόπιν, στο πλαίσιο της μελέτης θα αναλυθεί και διατυπωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας της Αττικής με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σε ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς όρους, με εξειδίκευση στα ακόλουθα επίπεδα:
- Χρονικό (π.χ. επέκταση τουριστικής περιόδου, ανάδειξη τουριστικών προϊόντων σε μήνες χαμηλής επισκεψιμότητας)
- Χωρικό (π.χ. διασπορά των τουριστικών ροών εντός των διαφορετικών περιοχών της Αττικής)
- Τουριστικού προϊόντος (π.χ. ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, ανάπτυξη υποδομών, επενδύσεις κ.α.), λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς και τις δυνατότητες σε επιμέρους περιοχές (π.χ. σε όρους κλινών, υποδομών φιλοξενίας)
- Επενδυτικό (με την έννοια των προτάσεων ανάπτυξης υποδομών χωρικά).
Η μελέτη που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα πέντε (5) μηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης «Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την εξειδίκευση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και ειδικών δράσεων κατά την Π.Π. 2021 – 2027» (με Κωδικό ΟΠΣ 5145430).