Γαλάζια και Πράσινη Ζώνη Αδριάνειου Υδραγωγείου | Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας
Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από το Atlantic Council.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Νέα Μητροπολιτική Αττική με τo Atlantic Council και το Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Resilience Center (Κέντρο Ανθεκτικότητας), με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων προδιαγραφών και την εφαρμογή τους στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, για τον έλεγχο της αύξησης της θερμοκρασίας, ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μήνες η μελέτη για τις οδηγίες μετριασμού θερμότητας για την ζώνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Η Μελέτη έγινε από την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova, με την επίβλεψη της Ελένης Μυριβήλη, Global Chief Heat Officer, UN-Habitat.
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί το μεγαλύτερο, μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη αειφόρο υπόγειο υδρομαστευτικό έργο. Έχει τη δυνατότητα να αποφέρει μία νέα πηγή νερού μεγάλης απόδοσης και στους οκτώ Δήμους (Αχαρνών, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Αθηναίων).
Αυτή η νέα πηγή νερού πρόκειται να αποδοθεί στον αστικό χώρο για άρδευση και δροσισμό, με ένα καινούριο παράλληλο σύστημα, χωριστό από το υπάρχον σύστημα διακίνησης πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ, και είναι η πρώτη φορά που μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα.
Παράλληλα με την Προκαταρκτική Μελέτη του Αδριάνειου Υδραγωγείου που υλοποιήθηκε από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική, αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από την ΕΥΔΑΠ, συντάχθηκε μία σειρά κατευθυντήριων οδηγιών για τον αστικό σχεδιασμό. Με αυτές τις οδηγίες επιδιώκεται ο μετριασμός της θερμότητας της πόλης μέσω της χρήσης στοιχείων νερού, της εισαγωγής πράσινου υψηλής βιοποικιλότητας που αποσκοπεί στη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος και τέλος μέσω του αστικού εξοπλισμού, όπως παιδικές χαρές, πλακοστρώσεις κα.
Στόχος του έργου είναι να καταρτίσει ένα πλαίσιο προδιαγραφών για τη δημιουργία βιώσιμων πάρκων, πλατειών, δρόμων, και γενικότερα δημόσιων χώρων που ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση η οποία οδηγεί σε συνεχείς και αυξανόμενες ανάγκες. Το πρώτο πεδίο υλοποίησης των οδηγιών περιλαμβάνει τη δημιουργία βιώσιμου δημόσιου χώρου στις αναπτυσσόμενες αστικές περιοχές στα όρια της περιοχής του Αδριάνειου, ενώ στο δεύτερο πεδίο περιλαμβάνονται λύσεις που είναι γενικότερα υλοποιήσιμες στην Αττική.
Ο τεχνικός οδηγός για μία δροσερή πόλη (Design Guidelines Booklet) χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, που αφορούν τη στρατηγική μετατροπής των αστικών περιοχών στην περιοχή του Αδριάνειου Υδραγωγείου σε νέα, πράσινα, δροσερά, ανθεκτικά αστικά κέντρα. Τα κεφάλαια αυτά κατατάσσονται με βάση:
- τα υδάτινα στοιχεία,
- τα στοιχεία πρασίνου,
- τα στοιχεία αστικού σχεδιασμού.
Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει στα μέτρα για τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών για την Αθήνα, τους αδριάνειους και λοιπούς δήμους της μητροπολιτικής Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την διαμόρφωση του οδηγού, η Νέα Μητροπολιτική Αττική σε συνεργασία με το Atlantic Council είχε οργανώσει ένα διήμερο Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού, με συμμετέχοντες από το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΥΔΑΠ, τους Αδριάνειου Δήμους αλλά και φορείς που εμπλέκονται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο.