Ολοκληρώθηκε η Μελέτη του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης & Λειτουργίας του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αττικής
Στο επίκεντρο της μελέτης, η ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής καινοτομίας.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» ολοκλήρωσε τη μελέτη που αφορά στην Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης και Λειτουργίας Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού για την Περιφέρεια Αττικής για την επιτάχυνση της ψηφιακής αναβάθμισης, την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και τη διάχυσή της στην οικονομία και την κοινωνία.
Η Μελέτη αφορά στην ανάλυση του ευρύτερου περιβάλλοντος και των αντίστοιχων πρακτικών και περιλαμβάνει μια συνολική, συνεκτική εικόνα αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους της. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι τάσεις και οι δυναμικές που εντοπίζονται, οι κυριότερες προκλήσεις, οι μελέτες περιπτώσεων αντίστοιχων δομών και μηχανισμών, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αναλυτικότερα, αξιολογήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Αττικής μέσω του δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index- Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) με τον οποίο αξιολογείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδιωτικών και δημόσιων δομών στις ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο της Μελέτης παρουσιάζονται οι βασικές προτεραιότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χάραξη του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν τα οφέλη για τα εμπλεκόμενα μέρη από τη δημιουργία και τη λειτουργία του Κέντρου.
Επιπλέον, προσδιορίστηκαν οι Πυλώνες Δράσης του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, σε σχέση με:
- τις αναδυόμενες νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή μετάβαση,
- την ψηφιακή ενδυνάμωση και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων,
- την ανάπτυξη και στήριξη του ψηφιακού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας,
- την υπεύθυνη χρήση τεχνολογίας και την ψηφιακή συμπεριληπτικότητα,
- την ψηφιακή επίγνωση και εξωστρέφεια.
Τέλος, καταγράφηκε η προτεινόμενη δομή διακυβέρνησης του Κέντρου, ενώ αναλύθηκαν στοιχεία όπως οι οργανωτικές απαιτήσεις, η στελέχωση, δράσεις εξωστρέφειας και διάχυσης του έργου του Κέντρου προς τους ωφελούμενους αλλά και η πρόταση εγκατάστασης.