Μικρές εξορμήσεις στην Αίγινα


Έξι λόγοι κάνουν την Αίγινα μία δημοφιλή επιλογή για μονοήμερες εκδρομές ή για ολιγοήμερες αποδράσεις στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού. 


Οι διακοπές στην Αίγινα υπόσχονται ξεκούραση, όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και πολλές επιλογές για διασκέδαση, διαδρομές στη φύση και δραστηριότητες. Ας δούμε #6 λόγους που αξίζει να επισκεφτείτε αυτό το νησί. 

#1

40 λεπτά είναι αρκετά για να ταξιδέψετε σε έναν νησιωτικό προορισμό που το κύριο λιμάνι του, αυτό της Αγίας Μαρίνας απέχει μόλις 16 μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, στο νότιο τμήμα της Αίγινας υπάρχει το Λιμάνι της Πέρδικας, στο οποίο κατευθύνονται κυρίως σκάφη αναψυχής, ενώ στο βόρειο τμήμα της συναντάται το λιμάνι της Σουβάλας. Μόλις πατήσετε το πόδι σας στο νησί, αγοράστε ένα σακουλάκι από τα ονομαστά φυστίκια Αιγίνης και ξεκινήστε την περιπλάνησή σας στην γραφική πόλη με τα νεοκλασικά κτήρια και τα γραφικά σοκάκια.

#2

«Ο Δίας διάλεξε την πιο όμορφη. Εσείς;». Κατά την μυθολογία ο Δίας, πατέρας των θεών ερωτεύτηκε την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα. Την απήγαγε και την μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό και το νησί πήρε το όνομά της Αίγινας. Ο Δίας έκανε βασιλιά τον Αιακό και μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους για να αποκτήσει υπηκόους. Για αυτό τον λόγο οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες.

Και εάν η μυθολογία δεν κέντρισε ήδη το ενδιαφέρον σας για το νησί, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγινα υπήρξε το 1828 η πρώτη Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο 19ος αιώνας να αποτελέσει σταθμό στην πολιτιστική της εξέλιξη.

#3

Για να ανακαλύψετε την αυθεντική γεύση του φυστικιού της Αίγινας. Το Νησί έχει γνωρίζει διεθνή αναγνωρισιμότητα από το προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το «Φυστίκι Αιγίνης». Υπολογίζεται ότι οι φιστικιές της καλύπτουν 29.000 στρέμματα ενώ η συνολική παραγωγή αγγίζει ετησίως τους 2.700 τόνους! Τα τελευταία χρόνια, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Φιστικιού με την ονομασία "Fistiki Fest".

#4

Επαφή με τη φύση. Στο νησί υπάρχουν περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «Καταφύγια άγριας ζωής» (Παχεία Ράχη, Ιερά Μονή Χρυσολεόντισσας, Ελαιώνας, Μετόχι, Δήμου Αίγινας και Νήσος Μονή Δήμου Αίγινας). Η Αίγινα αποτελεί ένα διάσπαρτο τόπο από αρχαία μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς, ιδανικό προορισμό για πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές, ανάμεσα σε αρχαία πετρόκτιστα μονοπάτια, εγκαταλειμμένους παλιούς οικισμούς και μοναδικές γραφικές βυζαντινές Εκκλησίες. Έτσι αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του εναλλακτικού τουρισμού.

Το περιηγητικό ενδιαφέρον μέσα από τα μονοπάτια της Αίγινας είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει την πεζοπορία με τη μελέτη της μοναδικής χλωρίδας της περιοχής, τις θέσεις των αρχαιολογικών χώρων και τα παραδοσιακά χωριά της Αίγινας.

#5

Παραλίες για όλα τα γούστα. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι οργανωμένες και σε συνδυασμό με τη σπάνια φυσική ομορφιά και τα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού καλύπτουν όλα τα γούστα! Αγία Μαρίνα, Άγιος Βασίλειος, Αιγινήτισσα, Βαγία, Μαραθώνας, Κλήμα, Πόρτες ή Σουβάλα. Από το λιμανάκι της Πέρδικας μπορείτε να πάρετε το βαρκάκι για τη Μονή, ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι με εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και κρυστάλλινα νερά. Κατά την επίσκεψή σας στη Μονή μπορεί να συναντήσετε ελάφια ή παγώνια, που είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

#6

Για να επισκεφθείτε ένα μέρος από το «ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας» και άλλα ελκυστικά αξιοθέατα. Η πόλη της Αίγινας, ξεχωρίζει για τα καλοδιατηρημένα κτήριά της. Το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι καθώς και τα βαμμένα σε έντονο χρώμα νεοκλασικά κτίρια της παραλιακής λεωφόρου αποτελούν την πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς κατεβαίνοντας από το πλοίο. Τα νεοκλασικά που δεσπόζουν στο λιμάνι πήραν τη σημερινή τους μορφή στα μέσα του 19ου αιώνα όταν αναπτύχθηκε στο νησί η σπογγαλιεία. Τότε ήταν που τα σπίτια χρωματίστηκαν, ενώ απέκτησαν μπαλκόνια με φουρούσια και εντυπωσιακά σχεδιασμένα κάγκελα.

Εξερευνήστε αρχαία μνημεία και παλαιά μοναστήρια όπως το ναό της Αφαίας Αθηνάς, το πιο σημαντικό μνημείο του νησιού. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Μαρίνα και πρόκειται για Δωρικό Ναό που χρονολογείται από το 500 π.Χ.. Ο Ναός ιδρύθηκε εκεί και σχημάτισε ισόπλευρο τρίγωνο με τον Παρθενώνα στην Αθήνα και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το αποκαλούμενο «ιερό τρίγωνο» της αρχαιότητας. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του ναού είναι τα θαυμάσια γλυπτά αετώματά του, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν εκθέματα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Ευρήματα από ανασκαφές εκτίθενται επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας. Στην περιοχή του Μουσείου μπορείτε να επισκεφθείτε και το Ναό του Απόλλωνα Δελφίνειου.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι επίσης ο Πύργος του Μαρκέλλου όπου σήμερα στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο και ο Καθεδρικός Ναός της Αίγινας. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε στην Παλαιοχώρα, τον αρχαιολογικό χώρο που είναι γνωστός ως το «Νησί του Μυστρά» επειδή είχε κάποτε 565 εκκλησίες, 28 από τις οποίες (με εξαιρετικές τοιχογραφίες) έχουν αντέξει τη φθορά του χρόνου, ακριβώς όπως τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και δύο υπέροχων μοναστηριών.

Κοντά στην Παλαιοχώρα, με κατεύθυνση προς τη Σουβάλα, βρίσκεται η εντυπωσιακή Μονή του Αγίου Νεκταρίου, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια στα Βαλκάνια. Κατασκευάστηκε τον 20ο αιώνα (μεταξύ των ετών 1904 και 1910) στο σημείο όπου υπήρχε ένα μικρό Βυζαντινό μοναστήρι.

Ένα έθιμο που αναβιώνει στην Παλαιόχωρα Ανήμερα της Αναστάσεως στην Εκκλησία του Σταυρού είναι ο χορός της Λαμπρής. Αυτός ήταν διπλός χορός. Ο μικρός χορός γινόταν στην πλατεία της Παναγίας της Φορίτισσας. Σε αυτόν οι νέοι φανέρωναν την αγάπη τους στην κοπέλα που αγαπούσαν. Ο μεγάλος χορός γινόταν στην πλατεία της Εκκλησίας του Σταυρού, όταν τελείωνε ο μικρός χορός. Σε αυτόν συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους. Και στους δύο χορούς ιδιαίτερη συμμετοχή είχε ο τραγουδιστής και τα όργανα. Ο χορός της Λαμπρής διαρκούσε τρεις μέρες και επαναλαμβανότανε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες κάθε Πέμπτη.

Η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να βάλετε την Αίγινα στο πλάνο σας και να προγραμματίσετε το επόμενο ταξίδι σας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας εδώ.

Η μελέτη που θα εκπονήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» και η ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα προκύψει στο πλαίσιο αυτής, θα έχουν στο επίκεντρό τους τη στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των προοπτικών και δυνατοτήτων της Αίγινας και των υπολοίπων νησιών της Περιφέρειας Αττικής, την ανάδειξη της ταυτότητας τους και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του συνόλου της περιοχής.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
21 Απρ 2022
SHARE

Blog

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Blog

23 Ιουν 2022
23 Ιουν 2022

Οικοδομώντας τις Μητροπολιτικές Περιοχές του μέλλοντος

Η προαγωγή της ανθεκτικότητας στις Μητροπολιτικές Περιοχές, βασικό ζητούμενο των σύγχρονων πόλεων.

Blog

20 Μαϊ 2022
20 Μαϊ 2022

Γνωρίζουμε το Πεδίον του Άρεως

Ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Αθήνας.

Blog

9 Μαϊ 2022
9 Μαϊ 2022

Σπέτσες, το νησί των αρωμάτων

Ταξιδεύουμε στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Blog

11 Απρ 2022
11 Απρ 2022

Ένα λατομείο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης

Για περισσότερο από 30 χρόνια, το Θέατρο Πέτρας αποτελεί σημείο αναφοράς στη Δυτική Αττική. 

Blog

21 Μαρ 2022
21 Μαρ 2022

Ύδρα | Ένδοξη & Αρχοντική 

Ας γνωρίσουμε ένα από τα εμβληματικότερα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. 

Blog

14 Μαρ 2022
14 Μαρ 2022

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Ένα τεχνικό επίτευγμα της Αρχαίας Αθήνας

Όσα δεν γνωρίζουμε για ένα υποδειγματικά ανθεκτικό έργο, που συνεχίζει να λειτουργεί 1880 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Blog

4 Μαρ 2022
4 Μαρ 2022

Βέροια | Ένας «τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία»

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού με τον Δήμο Βέροιας γνωρίζουμε ένα τόπο που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!