#2 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο
Το Εργαστήριο υλοποίησε η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής και το Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center του Atlantic Council, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova και την Ελένη Μυριβήλη, Chief Heat Officer Αθηνών του Arsht-Rock Resilience Center.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα του Workshop της πρώτης ημέρας, δηλαδή προτάσεις παρεμβάσεων για μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών.
Στο Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού, όλοι οι παραβρισκόμενοι, φορείς και ενεργοί πολίτες από τους 8 Δήμους, από τους οποίους διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο, κλήθηκαν να ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες θεωρούν ως σημαντικότερες στον αστικό χώρο της γειτονιάς τους. Η πλειονότητα έκρινε, ότι η κάλυψη μεγάλων περιοχών με μπετόν, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ενώ η έλλειψη σκιασμένων τοποθεσιών σε πάρκα και πλατείες, και η έλλειψη δροσερών περιοχών με νερό, ακολούθησαν ως μείζονα ζητήματα.
Η Λουίζης Ριανκούρ ως Case Study
Εν συνεχεία, οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και η κάθε ομάδα κλήθηκε, ως case-study, να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις επανα-σχεδιασμού της οδού Λουίζης Ριανκούρ, λαμβάνοντας υπόψιν και τη δυνατότητα αξιοποίησης του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που διέρχεται υπόγεια της οδού, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας, να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί και να βελτιωθεί συνολικά η ζωή των κατοίκων.
Οι κύριες προτάσεις των ομάδων επικεντρώθηκαν σε:
- Εντατικοποίηση του πρασίνου με δενδροφυτεύσεις, δημιουργία μικρο-δασών, πράσινων τοίχων, κοινοτικών κήπων χαμηλού κόστους, πράσινων αυλών και σκεπών, κ.ά.
- Αξιοποίηση του νερού με δημιουργία σιντριβανιών, παιχνιδιών νερού, στοιχείων πόσιμου νερού κ.ά.
- Αξιοποίηση κατάλληλων υλικών για δημιουργία υδατοπερατών επιφανειών.
- Δημιουργία εκπαιδευτικού πάρκου υδροκίνησης, αστικού λαχανόκηπου κ.ά.
Οι ιδέες, επεξεργάστηκαν και παρουσιάστηκαν, ως προτάσεις ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων σε εκπροσώπους ιδιωτικών και δημοσίων φορέων και ενεργούς πολίτες.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με προτάσεις και σχόλια, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την αξιοποίηση των δεδομένων αυτών και τις τεχνικές οδηγίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν και να δημοσιευθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Myrtillo Café, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας) της οποίας το 90% των εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (ΑμΕΑ), ενώ όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της.
Το Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου ενώ και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων κάλυψε επιτελείο των Financial Times, προκειμένου να καταγράψει το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως case study αξιοποίησης ενός μνημείου για ένα σύγχρονο σκοπό.